Косовският президент Вьоса Османи поиска от Европейския съюз да отмени наказателните мерки,

...
Косовският президент Вьоса Османи поиска от Европейския съюз да отмени наказателните мерки,
Коментари Харесай

Нова доза напрежение между Косово и Сърбия

Косовският президент Вьоса Османи поиска от Европейския съюз да анулира наказателните ограничения, само че и да реалокира натиска на интернационалната общественост от Косово към Сърбия.

Думите ѝ идват след изказването на представителя на Европейския парламент Виола декор Крамон, която съобщи по адрес на Прищина: " Изпълнете отговорностите си, преди да започнете да говорите за сръбската страна ".

От Белград разясниха изявлението на косовския президент с думите, че ерата, в която " неспокойното дете на Запада беше пуснато да вилнее ", е завършила, оповестяват от " КоССев ".

" Мерките, въведени от Европейския съюз в Косово, навредиха на процеса на разговор с Белград ", сподели Османи. Тя счита, че тези ограничения са непропорционални и че са незаслужено въведени след ескалацията на обстановката в Северно Косово.

„ Това не е отговор, който предизвиква съдействието. Това е отговор, който вреди най-вече на процеса на разговор и го слага на равнище, на което не би трябвало да бъде, като и двете страни би трябвало да бъдат третирани еднообразно “, акцентира Османи.

Тя обаче се надява Европейският съюз да стартира да отстранява ограниченията по отношение на Прищина. „ Очакваме нашите сътрудници да подхващат тези стъпки, тъй като техните ограничения бяха изцяло непропорционални “, сподели тя.

Османи твърди, че Прищина " правилно " извършва точките за деескалация на обстановката в Северно Косово. Те бяха контрактувани в Братислава предишния месец от ръководителя на преговорния екип на Прищина Бесник Бислими и пратеника на Европейски Съюз за разговора Мирослав Лайчак.

Османи счита, че е от " значително значение " интернационалната общественост да изиска от сръбския президент Александър Вучич да спре " отрицателното въздействие, заплашването на жителите, насилието, което противозаконните структури употребяват против жителите на Севера и да им даде опция да употребяват правата си без принуждение, които също са обезпечени от Конституцията и закона ", сподели косовският президент.

Директорът на Службата за Косово в Сърбия разяснява изказванията на Османи. „ Екстремисткото управление в Прищина не е в положение да разбере, че времето, когато на (премиера на Косово Албин) Курти и неговите сътрудници беше разрешено да вършат всичко, окончателно отмина и че Европейски Съюз не гледа с положително око на опитите им да дестабилизират района “, сподели Петкович.

Той твърди, че недоволството на Вьоса Османи от поставените пред Прищина претенции е частично разбираемо. „ Защото спонсорите на самопровъзгласилото се Косово в предишното бяха подготвени да толерират всякаква безнаказаност на екстремисткия политически хайлайф в Прищина. Но светът се трансформира, а с него и залозите и разпоредбите на политиката в Западните Балкани “, сподели Петкович.

Според него Сърбия ще продължи да работи за стабилизиране на обстановката в района.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР